Cykl wpisów o Sycylii część 1

sycylia-cz-1Prawdziwy róg obfitości, 90 procent włoskiej produkcji cytryn pochodzi właśnie z Sycylii. Kolejni gospodarze wyspy sadzili na niej rośliny uprawne ze swoich rodzinnych stron. I tak grecy przywieźli ze sobą sadzonki drzew oliwnych i krzewy winne. Winorośl za sycylijskiej ziemi przyjęła się znakomicie. Grecy posiali różnie pszenicę. Gdy na wyspie wylądowali Rzymianie zastali ogromne areały dorodnego zboża. Wkrótce Sycylia stała się spichlerzem Imperium Romanum. Dziś grano Duro, czyli odmiana pszenicy zwana twardą jest podstawowym składnikiem każdego gatunkowego makaronu. Im wyżej tym uprawy są uboższe. Jedną czwartą zajmują tereny górzyste. Na wysokości około 3300 metrów nad poziomem morza, na Etnie odnajdujemy pierwsze dowody na wulkaniczny rodowód Sycylii. Gdzieś w jej sąsiedztwie spotykają się dwie płyty kontynentalne: Afrykańska z euroazjatycką. W historii Trynitarian nie brakowało burzliwych momentów. Położona w strategicznym punkcie na styku Europy, Afryki i świata orientu wielokrotnie stawała się celem najazdów.

To Cię zainteresuje:

kurs online na opiekuna wycieczek
lakier do paznokci orly
lampy antydepresyjne
leczenie alkoholizmu ośrodek prywatny
leczenie lekomanii
Legalizacja zaworów bezpieczeństwa
lodz warsztaty dla dzieci
lustra białystok
łódź urodziny dla dzieci
łyżka koparki

Warto zapoznać się także z:

1 2 3 4 5 6